Ο σχεδιαστής-αλχημιστής

konstantaras_eipanΟ καλός σχεδιαστής ανοίγει ένα παράθυρο στην εφημερίδα για τον αναγνώστη, ανοίγει έναν κόσμο εικόνων και χρωμάτων μέσα στις ασπρόμαυρες στήλες, συμπυκνώνει τις πληροφορίες των ρεπόρτερ και των πρακτορείων και τις προσφέρει με τρόπο που τραβάει την προσοχή, ξεκουράζει το μάτι, πληροφορεί και ψυχαγωγεί. Ο καλός σχεδιαστής είναι αλχημιστής – είναι δημοσιογράφος, επιστήμονας, καλλιτέχνης και μάγος. Παίρνει την πληροφορία και την κάνει να φτερουγίζει, να ζωντανεύει πάνω στη σελίδα.

Ο καλός σχεδιαστής ανοίγει ένα παράθυρο για την εφημερίδα, δημιουργεί τη γέφυρα ανάμεσα στο χαρτί και την εικόνα – την εικόνα στο χαρτί, την εικόνα στο Διαδίκτυο. Ετσι, οι πληροφορίες των δημοσιογράφων, των εφημερίδων, ταξιδεύουν μέσα στο άπειρον του ψηφιακού κόσμου. Τα γραφήματα δεν είναι μόνο παράθυρα, είναι μηχανές του χρόνου, είναι το σημείο όπου το άυλο των λέξεων συναντάει την εικόνα, την κίνηση, το μέλλον. Για να δώσει στον σχεδιαστή το υλικό για να χτίσει τα φτερά της, η εφημερίδα προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει: μαζεύει τις πληροφορίες, τις ελέγχει, τις προσφέρει –πλήρεις και αξιόπιστες– και αν δεν αρκούν τις ψάχνει παραπέρα. Η φτωχή πληροφόρηση θα φανεί στο γράφημα – γι’ αυτό, για να γίνει το γράφημα, πρέπει η εφημερίδα να είναι καλή, να γίνει ακόμη καλύτερη.

Ολοι κερδίζουν – η εφημερίδα με την ποιότητα και με την όμορφη γέφυρα προς το Διαδίκτυο, ο αναγνώστης με την πληροφόρηση που του προσφέρεται.

Η «Καθημερινή» έχει την τύχη να έχει καλούς σχεδιαστές. Αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς, με το βραβείο για «καλύτερα σχεδιασμένη εφημερίδα της Ευρώπης» για την εβδομαδιαία αγγλόφωνη Athens Plus το 2008, και με τέσσερα βραβεία από τον ίδιο θεσμό για γραφήματα στην «Καθημερινή». Αλλά η μεγαλύτερη αναγνώριση είναι η καθημερινή σχέση με τους αναγνώστες και η εμπιστοσύνη που μας δίνουν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το όμορφο ταξίδι μαζί – στο χαρτί και στον νέο ψηφιακό κόσμο.

Νίκος Κωνσταντάρας
Διευθυντής Σύνταξης
«Η Καθημερινή»